Skip to main content

Behandelingen

Angst en faalangst

Iedereen is wel eens bang voor iets. Angst is een emotie die je beschermt tegen bedreiging of gevaar: je vlucht bijvoorbeeld als je een gevaarlijk dier ziet. Ook kan angst een gezonde uiting van spanning zijn, bijvoorbeeld bij een presentatie. Soms werkt het angstsysteem wat te sterk. Bijvoorbeeld omdat een kind of jongere iets engs of naars heeft meegemaakt, zoals een ongeluk of echtscheiding. Als angst in de weg zit, is het tijd om actie te ondernemen.

Als angst je belemmert

Soms gaan angstige gevoelens vanzelf weer weg, maar soms ook niet. Je reageert dan angstig in een situatie waar eigenlijk geen gevaar (meer) is. Angsten staan soms zo in de weg dat je steeds minder durft, zoals bijvoorbeeld het huis uit gaan, met vreemde mensen praten of een presentatie geven. Of je gaat veel piekeren en nadenken over je angst. Angst staat je ontwikkeling dan in de weg, omdat je door je angst steeds minder doet of durft.

Angst herkennen

Hoe herken je angst en angstig gedrag? Angst kan zich uiten als:

  • Bang reageren op situaties die niet gevaarlijk zijn

  • Steeds minder alleen durven te ondernemen

  • Spannende dingen vermijden en het liefst niet meer doen

  • Onzeker zijn over jezelf

  • Zich veel zorgen maken

  • Moeite met slapen

  • Boosheid of verdriet

  • Fysieke klachten zoals hoofdpijn of buikpijn

Onderzoek en/of behandeling

Afhankelijk van de hulpvraag bekijken we welke vorm van onderzoek en/of behandeling het beste past bij u en uw kind. Soms is het helpend zijn om eerst te onderzoeken waar bepaald gedrag vandaan komt (psychodiagnostisch onderzoek). De angstbehandeling zelf bestaat meestal uit een aantal aspecten waaronder uitleg over de angst en het leren aangaan van je angsten.

Samen met ouders

Ouders spelen een belangrijke rol bij het verminderen van angstig gedrag. Veel ouders zijn zoekende hoe ze hun kind het beste kunnen begeleiden bij zijn of haar angstig gedrag. Moet je juist aanmoedigen om spannende dingen te doen, of is dit juist niet handig en werkt dit averechts? Wij denken met u mee en betrekken u in de behandeling van uw kind. Zo krijgt u grip op de situatie en ontdekt u hoe u uw kind effectief kunt begeleiden bij zijn of haar angsten.

Bekijk hier de locaties

Wanneer kan ik starten

Ik wil mij aanmelden

Meer informatie

Heb je vragen of wil je in gesprek over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met Brigitte Blom, Elke Demirtas of Annelies Caron.