Skip to main content

Behandelingen

Schoolweigering

Opstaan met het gevoel niet naar school te willen heeft iedereen wel eens. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een spannende toets hebt, je weinig vrienden hebt op school of omdat je je niet lekker voelt. Ook kun je soms een dag geen zin hebben in school. Soms lukt het iemand gewoon niet om elke dag naar school te gaan en is er sprake van schoolweigering. Laten we ontdekken wat er aan de hand is, want dan kunnen we er iets aan doen.

Herkenbaar

Vaak zie of ervaar je het volgende

  • Je voelt dan vaak spanning, angst of stress bij het naar school gaan of als je op school bent.

  • Je raakt dan bijvoorbeeld overstuur als je weer naar school moet gaan, hebt last van lichamelijke klachten of van angsten.

  • Sommige mensen voelen zich ook verdrietig of neerslachtig. Het liefst blijf je in de ochtend in bed liggen, meld je je ziek of ga je niet naar school.

  • Ook kan het zijn dat je vooral bepaalde dagen of lessen veel spanning voelt.

  • Schoolweigering kan ook voortkomen uit negatieve ervaringen zoals pesten.

Onderzoek en/of behandeling

Afhankelijk van de hulpvraag bekijken we welke vorm van onderzoek en/of behandeling het beste past bij het kind of de jongere en de ouders. Schoolweigering gaat vaak niet vanzelf over. Het is dan ook belangrijk om met het kind of de jongere, de ouders en school tot een gezamenlijk plan te komen. Met als doel om weer meer en vaker naar school te gaan. Wanneer er naast schoolweigering nog andere dingen spelen (zoals angsten of depressieve kenmerken), is van belang om ook deze te behandelen.

Samenwerking met school

Als onderwijs en zorg samenwerken is er meer mogelijk. IJsselgroep vindt het dan ook belangrijk om het onderwijs bij de jeugdhulp te betrekken. Uiteraard alleen met toestemming van ouders en het kind of de jongere. Binnen de behandeling zoeken we contact met de school om mee te denken in een passende aanpak. Schoolweigering vraagt om een integrale aanpak waarbij kind, ouders en school worden betrokken. Hoe ga je als school om met verzuim? Wat helpt als een kind of jongere veel spanning ervaart rondom school? En wat helpt juist niet? Graag denken wij vanuit onze kennis van zowel zorg als onderwijs met school mee om tot een goed plan te komen. Een nauwe samenwerking met school kan de behandeleffecten vergroten.

Bekijk hier de locaties

Wanneer kan ik starten

Ik wil mij aanmelden

Meer informatie

Heb je vragen of wil je in gesprek over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met Brigitte Blom, Elke Demirtas of Annelies Caron.