Skip to main content

Behandelingen

Stemmingsproblemen of depressieve klachten

Even niet lekker in je vel zitten. Veel kinderen en jongeren hebben dit wel eens. Dit hoort bij de natuurlijke pieken en dalen van het leven. Maar soms duurt de periode langer en wordt het lastig: je beleeft steeds minder plezier aan dingen die je eerder nog leuk vond. Het liefst ga je dan helemaal niets meer doen, blijf je alleen maar thuis of lig je een groot deel van de dag in bed. Naar school gaan, sporten of met vrienden afspreken: het lukt vaak niet meer goed. Hoe kunnen we dit ombuigen?

Als de impact toeneemt

Stemmingsproblemen hebben een grote impact op je leven. Uit onderzoek blijkt dat deze problemen regelmatig terug kunnen komen. Daarom leer je tijdens een behandeling wat jou kan helpen als je een periode niet goed in je vel zit.

Stemmingsproblemen herkennen

Hoe herken je stemmingsproblemen? Vaak zie of ervaar je het volgende:

 • Vaak en lang huilen

 • Boosheid, prikkelbaar reageren of agressie

 • Een laag zelfbeeld

 • Weinig eetlust hebben

 • Moeite met slapen

 • Vertraagd reageren

 • Geen zin meer hebben om dingen te ondernemen

 • Geen plezier meer beleven aan dingen die het kind eerder wel leuk vond

 • Veel nadenken over het leven en/of de dood

 • Weinig energie hebben

 • Je hopeloos voelen

 • Angst of dwangklachten

Hulpvraag en behandeling

Afhankelijk van de hulpvraag bekijken we welke vorm van onderzoek en/of behandeling het beste past bij het kind of jongere. Soms is het helpend zijn om te onderzoeken waar bepaald gedrag vandaan komt. Dit doen we met een psychodiagnostisch onderzoek. Spelen er naast stemmingsklachten ook andere klachten? Dan overleggen we met elkaar waar in de behandeling als eerste aandacht aan wordt besteed.

Onderdelen

Behandeling van stemmingsproblemen bestaat meestal uit een aantal onderdelen, zoals de uitleg over stemmingsklachten, het creëren van een ritme (zoals voeding, slaap, beweging) en activatie (zoals het uitvoeren van plezierige activiteiten). Ook wordt gevraagd de stemming te registreren, om de vooruitgang goed te kunnen monitoren.

Ouders

Ouders, vrienden en andere belangrijke personen spelen een grote rol bij het verminderen van stemmingsproblemen. Veel ouders zijn zoekende hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun zoon of dochter weer lekker in zijn of haar vel komt te zitten. Daarom is uitleg over stemmingsproblemen belangrijk. Zowel voor het kind of de jongere als voor ouders. Ouders ontdekken hoe ze hun kind kunnen helpen bij het toepassen van de adviezen vanuit het behandeltraject. Hierdoor boeken we samen sneller resultaat.

Bekijk hier de locaties

Wanneer kan ik starten

Ik wil mij aanmelden

School

Hier kan eventueel een korte tekst van een paar regels worden toegevoegd. Alleen als het relavant is voor de combi onderwijs en zorg. Hier kan eventueel een korte tekst van een paar regels worden toegevoegd. Alleen als het relavant is voor de combi onderwijs en zorg.

Op volle kracht: preventie op school

Het is belangrijk om somberheid bij jongeren te signaleren vóórdat ze in een depressie belanden. IJsselgroep biedt daarom de groepstraining ‘Op Volle Kracht’ voor leerlingen met verhoogde somberheidsklachten. Leerlingen werken aan hun veerkracht, weerbaarheid en zelfvertrouwen. Ze krijgen meer energie en komen beter in hun vel te zitten. Een effectieve combinatie van onderwijs en zorg.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je in gesprek over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met Brigitte Blom, Elke Demirtas of Annelies Caron.